Analityczne równanie prostej
Marta: Witam, mam dosyć ciężkie zadanie na kolokwium i nie wiem jak się za nie zabrać

Proszę o pomoc lub jakąś podpowiedź.
Dane jest analityczne równanie prostej promienia w postaci wektorowej X(t) = O+D*t
gdzie O − wektor wspórzędnych punku początkowego,
D − wektor kierunkowy
t − skalarna wartość czasu
Dane jest analityczne równanie okręgu w postaci wektorowej:
(X − C) * (X − C) = r
2
gdzie C− wektor współrzędnych punktu środka kuli
r− promień kuli/skalar
X − wektor współrzędnych punktu leżącego na kuli
Znaleźć równanie opisujące punkt przecięcia promienia i kuli oraz przedstawić wzór
na parametry A, B, C równania kwadratowego opisującego punkt przecięcia.
Uwaga wszystkie obliczenia przeprowadzać na równaniach wektorowych.
31 maj 16:05
Adamm: prosta promienia?
31 maj 17:00
Adamm: chyba masz na myśli półprostą
31 maj 17:09
Marta: Tak było w treści zadania ale faktycznie chodzi o półprostą
1 cze 14:29
Adamm:
(X−C)•(X−C)=r2 i X=O+D*t
(O+D*t−C)•(O+D*t−C)=r2
|D|2t2+2(O−C)•D*t+|O−C|2−r2=0
A=|D|2, B=2(O−C)•D, C=|O−C|2−r2
1 cze 14:41
Marta: Bardzo dziękuje i pozdrawiam, bardzo mi pomogłeś
1 cze 14:55