kwantyle - statystyka
asdf: jaki jest analityczny wzor kwantyla rzedu k?
31 maj 15:46
a7: czy wystarczy zwykły wzór czy musi być analityczny
"Ogólna formuła na wyznaczenie dowolnego kwantyla w przypadku, gdy mamy uporządkowany ciąg
pomiarów (liczb).
Kwantyl rzędu p wyznaczamy z formuły:
qp=x[pn]+1
gdzie[] to części całkowite z liczby (np. [3,24]=3, [4,99]=4 itd.)"
https://mfiles.pl/pl/index.php/Kwartyl
31 maj 17:19
Adamm: kwartyl? kwantyl
31 maj 18:20
a7: w tym artykule o kwartylach jest część o kwantylach trzeba się wczytać, znaleźć przez opcję
"znajdź"
31 maj 18:22
Adamm: faktycznie, przepraszam
31 maj 18:24
a7: nie ma sprawy, ciagle się jakaś pomyłka wkrada
31 maj 18:25