rozwiaż równania (trygonometryczne)
nieumiejaca: a) cos x = cos (π − x)
b) tg x = tg (π − x) + 2
c) sin x + sin(x − π) + 1
d) 2 ctg(2π − x) = 1 − ctg x
31 maj 12:58
the foxi:
a)
1) x=π−x+2kπ ⋁ x=−(π−x)+2kπ
albo mozesz tez skorzystac z zaleznosci cos(π−x)=−cos x
2)cos x=−cos x
2cos x=0
cos x=0
31 maj 13:09
Pytający:
Wzory:
430
b) tg(x)=tg(π−x)+2 ⇒ tg(x)=−tg(x)+2 ⇒ ...
c) nie ma równania

d) 2ctg(2π−x)=1−ctg(x) ⇒ 2ctg(−x)=1−ctg(x) ⇒ −2ctg(x)=1−ctg(x) ⇒ ...
31 maj 13:16
nieumiejaca: ups, w tym c) powinno być tak:
sin x = sin (x − π) + 1
31 maj 13:38
Pytający:
c) sin(x)=sin(x−π)+1 ⇒ sin(x)=sin(x+π)+1 ⇒ sin(x)=−sin(x)+1 ⇒ ...
31 maj 13:46
nieumiejaca: dziekuje
31 maj 13:50
nieumiejaca: ale dlaczego tam jest −sin(x)?
31 maj 13:52
nieumiejaca: a dobra ogarnełam, tam chyba powinno byc sin(x)= − sin(π−x)+1 ?
31 maj 13:54
Pytający:
Rozpisujesz tak, żeby mieć sin(x).
Ja rozpisałem:
sin(x−π)=sin(x−π+2π)=sin(x+π)=−sin(x)
Ale można i tak:
sin(x−π)=−sin(π−x)=−sin(x)
31 maj 14:14