lim_x→0^+ xe^(1/x)
Michał: Cześć, potrzebuje pomocy w zrobieniu takiego zadanka:
lim
x→0+ xe
1/x
Ma być to rozwiązane metodą de l'Hospitala
Z góry dzięki
31 maj 12:25
Jerzy:
= lim U{e1/x{1/x} i możesz najpierw podstawić : 1/x = t
31 maj 12:29
Jerzy:
To miał być ułamek.
31 maj 12:30
Michał: a robiąc w ten sposób granica z x→0+ nie zmieni mi się na t→∞? bo wtedy już chyba nie mogę
skorzystać z reguły de l'Hospitala
31 maj 12:38
Jerzy:
t zmierza do +∞
31 maj 12:40
Jerzy:
No i możesz zastosować regułę H
31 maj 12:41
Jerzy:
Dostajesz: limt →∞ et = + ∞
31 maj 12:49
Jerzy:
Bez podstawiania dostajesz: lim e1/x = +∞
31 maj 12:53