Oblicz n(n-1)=110
sinusprzezkosinusdajdwaminus: Oblicz, bez użycia silni ani równań kwadratowych: n(n−1)=110. Wynik ma wyjsc 11
31 maj 12:04
Jerzy: 11*(11 − 1) = 110
31 maj 12:07
sinusprzezkosinusdajdwaminus: Czy jest jakiś sposob jak na to wpasc czy niestety nie?
31 maj 12:08
Jerzy:
Tylko spostrzegawczość
31 maj 12:16
a7: spostrzegawczość albo po prostu metodą prób błędów i "szacowania"
podstawiamy kolejno 1, 2, 3, ........, 10 i widzimy, że 10 to też za mało, ale 11 to akurat i
to jest sposób łopatologiczny "na piechotę"
31 maj 12:21
Mila:
Zauważ, że lewa strona jest iloczynem kolejnych liczb naturalnych;
10*10=100
i teraz już blisko trafienia.
31 maj 18:41
a7: poza tym można to uogólnić i np widząc, że po lewej stronie mielibyśmy potęgę to prawą stronę
pierwiastkować i liczyć dla wartości zbliżonych i mamy znależiony wynik dla każdej liczby po
prawej stronie.
31 maj 18:48
PW: Rozłożyć prawą stronę na czynniki pierwsze:
110=2.5.11
i zauważyć, że wobec tego
110=10.11,
a więc n−1=10 i n=11.
31 maj 19:02
a7: wow

szacun
31 maj 19:04