udowodnij sprzeczność
matius: Cześć
Dostałem zadanko z udowodnieniem... A zawsze z tym mam problem...
Jakiś sposób łopatologiczny na udowodnienie że
a1+b1=4 −> b1=4−a1 i b1<=3
a2+b2=8−> a2=8−b2 i a2<=3
przy założeniu że
a2<=−a1 i a2<=3
b2<=−2b1 i b1<=3
Już wiem że jest sprzeczne po podstawieniu paru par liczb
30 maj 21:56
PW: A tak naprawdę o co idzie?
30 maj 23:19
Matius : Na zajęciach policzylismy zadanie z którego wyszła sprzeczność. Na punkty możemy udowodnić to
co powiedziała prowadząca.
31 maj 08:10
Blee:
ale to nie jest sprzeczność ... mamy tutaj rozwiązanie
31 maj 09:19
Blee:
chociażby takie:
a1 = 16 ; b1 = −12
a2 = −16 ; b2 = 24
31 maj 09:20
Matius : A możesz powiedzieć jak to roziazalaes? Bo to będzie kombo jak powiem że się da
31 maj 16:38
PW: Matius, jeszcze raz pytam: o co idzie?
Przedstawiasz jakieś bełkotliwe wynikania, zamiast poprawnego sformułowania problemu.
Podaj założenie i tezę, to albo się udowodni prawdziwość, albo pokaże kontrprzykład.
31 maj 20:19
Matius : Rozumiem, wybacz. Mianowicie, liczyliśmy zadanie na temat maksymalizacji produkcji.
Doliczylismy do momentu w którym powstały dwa układy równań i dwie nieświadome.
Całe zadanie opiera się teraz na rozwiązaniu tych dwóch równań bądź podaniu że są sprzeczne
1 cze 09:47
PW: Te dwie nieświadome to prowadząca zajęcia i studentka z pierwszej ławki?
1 cze 10:18
Matius : Niewiadome

nawet wolfram liczy wyniki. Tylko powiedzcie jak to wykazać

bo nie podam
ich tak o na kartce
2 cze 07:16
Matius : Blee jak to policzyłes. Bo podstswianie nic nie da
2 cze 23:27