.
KLAUDIA: Udowodnij, że: |sin x− sin y|≤|x−y|
30 maj 21:24
Jack:
niech x = 0
y = π
wtedy
sinx = 0
siny = sin(π) = 0
|sinx − siny| = |0−0| = 0
|x−y| = |0−π| = π
nierownosc jest falszywa.
30 maj 21:31
Jack: pardon, zle odczytalem znak nierownosci
30 maj 21:33
Adamm:
| | x−y | | x+y | | x−y | | x−y | |
|sinx−siny|=|2sin( |
| )cos( |
| )|≤2|sin( |
| )|≤2*| |
| |=|x−y| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
30 maj 21:33
Lech: Dla x = π/2 i y = 0
| 1 − 0 | ≤ | π/2 − 0 | nierownosc jest prawdziwa !
30 maj 21:36
Adamm: Lech, czy nie rozumiesz czegoś w moim rozwiązaniu?
30 maj 21:39
Lech: Kolego @Adamm , wszystko jest OK , dobrze to zrobiles , ja napisalem to tylko
zeby pokazac @Jack ze nie ma racji , zanim przeczytalem Twoj wpis ale juz wszystko sie
wyjasnilo !
30 maj 21:43
tytyryty: z nierówności Lagrange'a też pójdzie
30 maj 21:48
KLAUDIA: Czy moge prosić o te nierównosc Lagrange?
30 maj 22:02
Adamm:
nie ma czegoś takiego
z
twierdzenia Lagrange'a
dla x≠y istnieje c między x a y, taki że
skąd
|sinx−siny|≤|x−y|
30 maj 22:25