matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Weronika:
Pole przekroju osiowego stożka jest równe 11 cm
2
. Tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem , którego tangens jest równy
4
5
. . Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka.
30 maj 14:22
Mila:
4
tgα=
, P
ΔABC
=11
5
P
c
=π*R
2
+πR*l
4
h
4
1)
=
⇔h=
R
5
R
5
1
11=
*2R*h
2
4
11=R*
R ⇔4R
2
=55
5
55
R
2
=
4
2) l
2
=h
2
+R
2
16
41
l
2
=
R
2
+R
2
⇔l
2
=
R
2
25
25
√
41
l=R*
5
3)
√
41
√
41
P
C
=πR
2
+π*R*R*
=πR
2
*(1+
)
5
5
55π
√
41
P
c
=
*(1+
) [cm
2
]
4
5
=======================
30 maj 17:21