Styczne do okręgu
Hubik: Napisz równanie stycznej do okręgu i równoległej do prostej
Okrąg: (x+5)2+(y−2)2=5
Prosta: x+2y=0
Nie wiem jak się do tego zabrać pomocy!
30 maj 10:20
Jerzy:
| | 1 | |
I sposób: szukana prosta: y = − |
| x + k , |
| | 2 | |
podstaw y do równania okregu i nałóż warunek: Δ = 0
| | 1 | |
II sposób: Odległość prostej: y = − |
| x + k od środka okręgu jest równa promieniowi |
| | 2 | |
30 maj 10:24
Hubik: Co? XD
30 maj 10:27
Jerzy:
Wiaderko ! Czego nie rozumiesz ?
30 maj 10:27
Jerzy:
II sposób o wiele szybszy.
30 maj 10:30
Jerzy:
II sposób:
Szukana prosta: x + 2y + C = 0 , S( −5;2) , r =
√5
| | |−5 + 2*2 + C| | |
czyli: |
| = √5 ... i oblicz: C |
| | √12 + 22 | |
30 maj 10:33
Hubik: Ale jak go uzyskałeś skąd się wzięła 1/2 ?
30 maj 10:34
Jerzy:
| | 1 | |
W pierwszym sposobie: x + 2y = 0 ⇔ 2y = −x ⇔ y = − |
| x, |
| | 2 | |
| | 1 | |
zatem wszystkie proste do niej równoległe maja postać: y = − |
| x + k |
| | 2 | |
30 maj 10:36
Hubik: Aaa. I teraz wszystko rozumiem
30 maj 10:36
Hubik: A jak znaleźć prostopadłą?
30 maj 10:38
Jerzy:
| | 1 | |
Jeśli: y = − |
| x , to wszystkie prostopadłe maja postać: y = 2x + k |
| | 2 | |
30 maj 10:40
Mila:
Hubik, wczoraj, źle przeczytałam treść i od pewnego momentu rozwiązałam inne zadanie.
Proste AB i AC były dobrze, dalej nie dotyczyło już tego zadania.
Poprawiam, może przyda się.
30 maj 16:13