punkt przecięcia
matma po nocach: Dane są wierzchołki trójkąta ABC: A=(2 ; −6), B=(−2 ; 2) oraz punkt przecięcia wysokości
H=(2;1). Oblicz współrzędne trzeciego wierzchołka C.
Zadanie raczej proste, ale nie rozumiem czym jest punkt przecięcia wysokości H?
30 maj 02:16
Blee:
Punkt przeciecia wysokosc = punkt w ktorym przecinaja sie wszystkie wysokosci tegoz trojkata
30 maj 07:58
Mila:

A=(2 ; −6), B=(−2 ; 2) , H=(2,1)
1) prosta AH:
x=2
2) AH⊥BC
BC: y=2
3) prosta HC⊥AB
AB: −6=2a+b i 2=−2a+b stad a=−2, b=−2
AB: y=−2x−2
| | 1 | | 1 | |
HC: y= |
| x+b i 1= |
| *2+b, b=0 |
| | 2 | | 2 | |
x=4
C=(4,2)
===========
30 maj 17:37
matma po nocach: Dziękuję
30 maj 17:38
Mila:
30 maj 18:24