zadanie
johnik: Wyznacz wszystkie wartości parametru a , dla których zbiór punktów równo
oddalonych od okręgu x2+y2−2x−4y−95=0 i od punktu A=(1 ,a+2) jest okręgiem
29 maj 22:07
Basia:
(x−1)2−1+(y−2)2−4−95=0
(x−1)2+(y−2)2=100
czyli masz okrąg o środku S=(1;2) i r=10
1. a+2≤12 i a+2≥−8
czyli A leży wewnątrz lub na okręgu
szukasz P=(x,y) dla których
10 − |SP| = |AP|
2. a+2>12 lub a+2<−8
czyli A leży na zewnątrz okregu
szukasz P=(x,y), dla których
|SP|−10 = |AP|
obliczenia będą tu chyba paskudne; może jest jakiś prostszy sposób
29 maj 23:24
pabloo: tylko wlasnie . jak sie zabrac za obliczenia?
30 maj 08:55
PW: Poślinić ołówek kopiowy.
30 maj 09:22