dyskretna
ola: Na pierwszym roku jest 200 studentów . Mają do wyboru trzy wykłady : analizę , algebrę ,
rachunek prawdopodobieństwa . Na każdy wykład zapisało się 80 studentów . 30 studentów
zapisało się na dwa wykłady , a na wszystkie trzy 15 studentów . Ilu studentów nie zapisało
się na żaden wykład ? ilu zapisało się na rachunek prawdopodobieństwa ?
29 maj 20:31
sushi:
zacznij od rysunku
29 maj 20:33
sushi:
29 maj 20:35
ola: wyszło mi , że 35 zapisało się tylko na rachunek prawdopodobieństwa
a 65 na nic
dobrze ?
29 maj 20:38
sushi:
A => a+b+d+e = 80
B=> b+c+d+f= 80
C=> d+e+f+g= 80
A∩B=> b+d= 30
.....
29 maj 20:45
sushi:
i wyszło tak jak podałaś
29 maj 20:48
sushi:
tylko dla "rachunku .."= 35 osób
29 maj 20:49
sushi:
dla " bez przedmiotu"= 35 osób
29 maj 20:53