pytanko
johnik: Wykaż , że równanie (1+x)cosx + sinx = 0 ma co najmniej jedno rozwiązanie
29 maj 19:45
a7: brudnopis/próba
cosx+xcox+
√1−cos2x=0 potęgujemy
cos
2x+x2cos
2x+1−cos
2x=0 coś
2x się redukuje
x
2cos
2x+1=0
x
2(cos
2x+1/x
2)=0
x=0 lub cos
2x+1/x
2=0
tym samym mamy przynajmniej jedno rozwiązanie x=0
29 maj 19:56
Ajtek:
Ojjj coś nie tak.
(a+b+c)2≠a2+b2+c2
29 maj 19:59
a7: aj rzeczywiście
29 maj 20:02
a7: musi być jakiś prostszy sposób i poprawniejszy
29 maj 20:04
grzest:
f(x)= (1+x)cos x + sin x jest to funkcja ciągła na R.
f(−1)=sin(−1)=−sin(1)<0,
f(1)=2cos(1)+sin(1)>0.
Wniosek: w przedziale (−1,1) musi być co najmniej jedno miejsce zerowe.
29 maj 20:06