Rozwiąż nierównosci:
Kowos: Mam problem z zadaniem z funkcji wykładniczej, widze, że powinienem to przekształcić na szereg
geometryczny tylko co dalej?
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )x − ( |
| )x + ( |
| )x − ...≥ 32−x − 0,9 |
| | 3 | | 9 | | 27 | |
29 maj 19:10
sushi:
zapisz swoje obliczenia + założenie
29 maj 19:18
Kowos: | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )x * (1− |
| + |
| ...) to mam po lewej stronie |
| | 3 | | 3 | | 9 | |
| | 1 | |
A pod ( |
| )x postawiłem t2 |
| | 3 | |
| 1 | | 3 | | 1 | |
| * |
| ≥ 9 * |
| −0,9 |
| 3x | | 4 | | 3x | |
Ale nic mi to chyba nie daje
29 maj 19:23
Kowos: Miało byc postawione t zamiast t2 **
29 maj 19:24
29 maj 19:25
sushi:
| | 1 | | 1 | |
i wtedy widać q= ( |
| )x, a1= ( |
| )x |
| | 3 | | 3 | |
29 maj 19:33
29 maj 19:36
29 maj 19:37
sushi:
| | 1 | |
t=( |
| )x i t>0 + założenia |q| <1 aby szereg był zbieżny |
| | 3 | |
29 maj 19:37
Kowos: Tak? Bo tam sie znaki zmieniają
29 maj 19:38
sushi:
| | 1 | |
bo masz + i − to wtedy q = − ( |
| )x |
| | 3 | |
29 maj 19:38
Kowos: Super, bardzo dziękuję za pomoc. Lece rozwiązywać
29 maj 19:39
sushi:
proszę bardzo
29 maj 19:40
Kowos: Przepraszam ale nie potrafię tego rozwiązac, wychodzą mi jakieś ogromne pierwiastki a w
odpowiedziach mam ze x ∊<2;+
∞)
29 maj 19:46
sushi:
zapisz pierwszą linijkę swojego przekształcenia
29 maj 20:05
29 maj 20:19
sushi:
teraz wspólny mianownik ( można pozbyć się przecinka, mnożąc obustronnie przez 10)
29 maj 20:22