Okrąg opisany w trójkącie
Hubik: Punkt A(7,−1) jest wierzchołkiem trójkąta równoramiennego, w którym AC = BC.
Okrąg wpisany w trójkąt ABC ma równanie x
2+y
2=10
Oblicz współrzędne wierzchołków B i C tego trójkąta.
Proszę o pomoc ponieważ za każdym razem wychodzi mi zły wynik
29 maj 18:23
Blee:
to pokaż jak liczysz ... sprawdzimy
29 maj 18:27
hubik: r=
√10
A>r
y=a(x−7)−1
ax−y−7a−1=0
A= a B=(−1) C=(−7a−1)
| | |a*0−1*0−7a−1| | |
√10= |
| |
| | √a2+1 | |
√10*
√a2+1=|−7a−1|
10(a
2+1)=(−7a−1)
2
10a
2+10=49a
2−14a+1
−39a
2+14a+9
Δ=14
2−4*−39*9
Δ=1600
√Δ= 40
i następnie wyliczam proste z tego, które są złe...
29 maj 18:37
sushi:
29 maj 19:26
Mila:
Jakie są odpowiedzi?
Policzyłam, to wyślę.
29 maj 19:28
Blee:
błędnie wyliczone a
1 i a
2
a błąd zaczyna się tutaj: (−7a −1)
2 = 49a
2 + 14a + 1
bo (−7a−1)
2 = (7a+1)
2
29 maj 19:29
29 maj 19:30
sushi:
10a2+10=49a2+14a+1
29 maj 19:30
hubik: Mila nie ma odpowiedzi

Nauczyciel po prostu zadał nam to na lekcji
29 maj 19:32
hubik: Dobra mam już policzone proste ale niestety to jedyne co umiem XD
Nie za bardzo wiem jakich wzorów teraz użyć i co policzyć.
Pomożecie?
29 maj 19:34
Mila:
Skonsultuj treść z koleżanką.
29 maj 19:45
hubik: Nie rozumiem drugiego punktu...
| | 1 | |
W sensie dlaczego tam jest x2 + ( |
| x)2=10 |
| | 7 | |
| | 1 | |
gdy w pierwszym punkcie wyliczyliśmy że y = − |
| x |
| | 7 | |
i jak nagle powstał
√5
29 maj 19:59
hubik: Wszystko się zgadza, po prostu jestem głupi i nie umiem liczyć

Dobrze że mam ciebie
29 maj 20:44
Mila:
Najważniejsze, że dochodzisz do prawdy, to zapamiętasz.
Ja też mogę się mylić

Trzeba pytać.
Zapytałeś koleżanki lub kolegi o treść?
29 maj 20:46
hubik: To zadanie polegało jedynie na wyliczeniu tego trójkąta.
Nauczycielowi chciało się nas pognębić i zadał nam takie zadanie z głowy.
Tylko masz i licz XD
Dlaczego ja mam matematykę rozszerzoną...
29 maj 20:52
Mila:
Nie narzekaj. Trochę żmudnych rachunków nikomu nie zaszkodzi.
Powodzenia w dalszych zmaganiach z królową nauk.
29 maj 21:05
Basia: Zadanie z tegorocznej matury rozszerzonej. Rozwiązań w sieci jest pełno.
29 maj 23:38
Mila:
Dziękuję
Basiu, okazało się w dodatku, że rozwiązałam od pewnego momentu inne zadanie

Pozdrawiam.
30 maj 16:16
Mila:

W treści zadania ( matura 2018) pisze dodatkowo, że obie wsp. C są ujemne.
|AC|=|BC|
1)
prosta AS:
2) Proste AB i AC:
Odległość S=(0,0) od prostych równa R=
√10
y=ax+b i b=−1−7a
y=ax−1−7a⇔ ax−y−1−7a=0
U{|a*0−0−1−7a|}{
√a2+1=
√10⇔
|1+7a|=
√10*
√a2+1 /
2
1+14a+49a
2=10a
2+10
39a
2+14a−9=0
=======================
3)
AB − podstawa Δrównoramiennego
P− punkt styczności okręgu z podstawą.
x
2+y
2=10 i y=−U{9}{13)x+U{50}{13) stąd
| | 9 | | 13 | |
P=( |
| , |
| ) − środek AB |
| | 5 | | 5 | |
B=(x
b,y
b)
| 9 | | 7+xb | | 13 | | −1+yb | |
| = |
| i |
| = |
| ⇔ |
| 5 | | 2 | | 5 | | 2 | |
B=(−3,4; 6,2)
4)
prosta PC ⊥AB przechodzi przez punkty P i S
| | 13 | | 1 | | 10 | |
C: y= |
| x i y= |
| x− |
| |
| | 9 | | 3 | | 3 | |
30 maj 17:03