2x5+6x3+1 | ||
∫ | dx | |
x4−3x2 |
12x3+1 | ||
∫2xdx +∫ | dx | |
x4−3x2 |
2x5+6x3+1 | 1 | 108−√3 | 108+√3 | |||||
∫ | dx=∫(2x− | + | + | ) | ||||
x4−3x2 | 3x2 | 18(x+√3) | 18(x−√3) |
dx | 1 | |||
∫ | =− | |||
3x2 | 3x |
108−√3 | 108−√3 | |||
∫ | dx= | |ln|x+√3| | ||
18(x+√3) | 18 |
108+√3 | 108+√3 | |||
∫ | dx= | |ln|x−√3| | ||
18(x−√3) | 18 |
4x3−6x | 18x+1 | |||
3* | + | |||
x4−3x2 | x4−3x2 |
18x+1 | A | B | C | D | |||||
= | + | + | + | ||||||
x4−3x2 | x−√3 | x+√3 | x | x2 |
1 | ||
A=3+ | ||
6√3 |
1 | ||
B=3− | ||
6√3 |
1 | ||
D=− | ||
3 |
12x3+1 | ||
∫ | dx = | |
x4−3x2 |
1 | 1 | 1 | ||||
3ln|x4−3x2|+(3+ | )ln|x−√3|+(3− | )ln|x+√3|−6ln|x|+ | +C | |||
6√3 | 6√3 | 3x |
2x5+6x3+1 | ||
∫ | dx | |
x4−3x2 |
2x5+6x3 | 1 | |||
∫ | dx+∫ | dx | ||
x4−3x2 | x2(x2−3) |
x4+3x2 | ||
∫ | 2xdx | |
x4−3x2 |
t2+3t | t+3 | t−3+6 | ||||
∫ | dt=∫ | dt=∫ | dt | |||
t2−3t | t−3 | t−3 |
6 | ||
∫(1+ | )dt=t+6ln|t−3|+C | |
t−3 |
2x5+6x3 | ||
∫ | dx=x2+6ln|x2−3|+C | |
x4−3x2 |
1 | ||
∫ | dx | |
x2(x2−3) |
1 | ||
t = | ||
x |
1 | ||
dt = − | dt | |
x2 |
1 | 1 | |||||||||||||||
−∫ | dt=−∫ | dt | ||||||||||||||
|
|
t2 | 1 | −3t2+1−1 | ||||
−∫ | dt= | ∫ | dt | |||
1−3t2 | 3 | 1−3t2 |
1 | 1 | 1 | 1 | (1−√3t)+(1−√3t) | |||||
= | ∫(1− | )dt= | (∫1− | )dt | |||||
3 | 1−3t2 | 3 | 2 | 1−3t2 |
1 | 1 | dt | dt | |||||
= | ∫dt− | ∫( | + | ) | ||||
3 | 6 | 1+√3t | 1−√3t |
1 | √3 | 1+√3t | ||||
= | t− | (ln| | |)+C | |||
3 | 18 | 1−√3t |
1 | 1 | 1 | √3 | x+√3 | |||||
∫ | dx= | − | ln| | |+C | |||||
x2(x2−3) | 3 | x | 18 | x−√3 |
2x5+6x3+1 | 1 | 1 | √3 | x+√3 | |||||
∫ | dx=x2+6ln|x2−3|+ | − | ln| | |+C | |||||
x4−3x2 | 3 | x | 18 | x−√3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |