rozwąż równania
maja: proszę o pomoc będę wdzięczna
29 maj 10:40
Jerzy:
a) założenia , potem pomnóż " na krzyż"
b) założenia, z lewej wspólny mianownik , potem pomnóz " na krzyż "
29 maj 10:43
ania: nie ogarniam w ogóle matmy
29 maj 10:44
marcin: pomożesz rozwiązać ?
29 maj 10:49
marcin: bo mam podobne zadanie
29 maj 10:49
a7: a) zał x≠−2 i x≠3
mnożymy na krzyż
(x+1)(x−3)=(x+2)2
x2−3x+x−3= x2+4x+4
x2 się redukuje zostaje
−2x−3=4x+4
x=1/2
29 maj 11:04
a7: pomyłka
6x=1
x=1/6
29 maj 11:05
a7: b) zał. x≠1 i x≠2
po lewej stronie robimy wspólny mianownik i mnożymy na krzyż
x(x−2)=2(x−1)
x2−4x+2=0
√Δ=√8=2√2
x1=2−√2 lub x2=2+√2
29 maj 11:12