Wielomiany
igu: Wyznacz współczynniki a i b wielomianu W(x)=3x
3+ ax
2+bx+1, jeśli W(−1)= −14 i W(1)= 2
nie mam pojęcia jak to rozwiązać proszę o pomoc
29 maj 10:02
a7: Podstawiamy pod x=−1 oraz 1 i powstanie układ równań
W(−1)= 3*(−1)3+b*(−1)2+1 jest to równe −14
W(1)= 3*(1)3+a+b+1 jest to równe 2
mamy układ równań
−3+a+b+1=−14 czyli a+b=−12
3+a+b+1=2 czyli a=b−2
podstawiamy do pierwszego b−2+b=−12 => b=−5
a=b−2=−7
Odp a=−7 , b=−5
29 maj 10:13
a7: o ile nie ma błędu obliczenioego
29 maj 10:13
igu: dzięki wielkie
29 maj 10:17