Matex, podzielność
Lolek: Wyznacz najmniejszą nieparzystą liczbę n>1, dla której liczba n2−1 jest podzielna przez 121.
29 maj 08:42
PW:
n2−1=(n−1)(n+1)
121=11.11
Podzielność przez 121 oznacza więc istnienie liczby k, takiej że
(1) (n−1)(n+1)=11.11.k, k∊N.
Szukana liczba n jest nieparzysta, czyli n=2m+1 dla pewnej m∊N. Równość (1) ma postać
2m(2m+2)=11.11.k, k∊N
(2) 4m(m+1)=11.11.k.
Prawa strona ma w rozkładzie na czynniki pierwsze co najmniej dwa czynniki "11". Liczby m i
(m+1) nie mogą być jednocześnie podzielne przez 11, a więc najmniejszą liczbą m spełniającą
równość (2) jest m=120 (dla takiej m podzielna przez 11.11=121 jest m+1).
Odpowiedź: Najmniejszą liczbą nieparzystą n spełniającą warunki zadania jest n=2.120+1=241.
29 maj 09:35