Dany jest ciag okreslony wzorem...
ess: Jest ktoś w stanie pomóc z tym zadaniem?
Dany jest ciag okreslony wzorem an (−n +2)2 − 44. Który wyraz tego ciągu jest równy 5.
29 maj 00:47
a7: a8=(−8+1)2−44 = 5
29 maj 01:16
a7: (metodą podstawiania kolejnych n=1,2,3,4 ....8
29 maj 01:17
a7: sorry pomyłka metodą podstawiania to owszem ale chodzi o n=9
29 maj 01:19
a7: a9=(−9+2)2−44= (−7)2−44=49−44=5
29 maj 01:20
a7: n=9
29 maj 01:21
a9:
an=9
(n−2)2−49=0 i n∊N+
(n−2−7)(n−2+7)=0
n=9
a9=5
29 maj 01:35
a9:
Miało być an=5
29 maj 01:37
a7: dla n=9 a9=5
29 maj 01:47
a7: to znaczy dla n=9 podstawiamy pod a−N 9 czyli jest a9 czyli a9=5
29 maj 01:48
a7: sorry
29 maj 01:49
a7: dla n=9 podstawiamy pod an 9 czyli jest a9 , a a9 jest równe 5
29 maj 01:50
a7: dla n=1 mamy a1=(−1+2)2−44=...
dla n=2 mamy a−2= (−2+2)2−44=...
.
.
.
dla n=9 mamy a9= (−9+2)2−44=5
czyli dziewiąty wyraz ciągu (a9) jest równy 5
29 maj 01:53
a7: przepraszam za pomyłki w edycji, jeszcze się uczę
29 maj 01:56
Eta:
To teraz podaj ,który wyraz tego ciągu jest równy 3320 ?
też tak będziesz liczyć?
29 maj 02:03
a7: no, na maturę podstawową to chyba wystarczy, ale chętnie poznam rozwiązanie uogólnione bo mi
nie wyszło
29 maj 02:06
Eta:
an=3320
(n−2)2= 3364
n−2=√3364=58
to n=60
a60=3320
29 maj 02:08
a7: no akurat to też łatwo oszacować pierwiastkujemy 3320 i sprawdzamy dla pobliskich wartości i
wychodzi n=60 czyli dla a60
29 maj 02:11
a7: a60
29 maj 02:12
a7: a60
29 maj 02:17
a7:
29 maj 02:17