równania wielomianowe
pp_peter_rr: Witam mam problem z tym przykładem (proszę sobie wyobrazić ułamki)
(4x+6)/(8x−10)=(8x+10)/(16x−14)
doszedłem do formy
(4x+6)(16x−14)−(8x+10)(8x−10)/(8x−10)(16x−14)
Łatwo by było skrócić ale ten minus przeszkadza i nie wiem jak się go pozbyć ma ktoś jakieś
pomysły?
29 maj 00:43
a7: mnożymy na krzyż
(4*x+6)(16*x−14)=(8*x+10)(8*x−10)
2*(2x+3) *2*(8x−7)=64x2−100
4(2x+3)(8x−7)=4*(8x2−25) dzielimy obie strony przez 4 i wymnażamy lewą stronę
16x2−14x+24x−21=8x2−25
zostaje
8x2+10x+4=0
Δ=36
x1=−1 lub x2=−1/4
29 maj 01:46
Eta:
@ a7 ... do "bani" !
Założenia: x≠5/4 i x≠ 7/8
po uproszczeniu przez 2
(2x+3)(8x−7)=(4x−5)(4x+5)
16x
2+10x−21=16x
2−25
10x= −4
x= −2/5
29 maj 01:58
a7: sorry
29 maj 02:01
Eta:
29 maj 02:04
pp_peter_rr: dzięki wielkie
29 maj 02:20