Suma 6 początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego...
ess: Suma 6 początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa 15.
Pierwszy wyraz tego ciagu jest równy −5. Siódmy wyraz ciągu jest równy?
Jak mi ktoś wytłumaczy będę wdzięczny :g
28 maj 23:35
matma po nocach: a1=−5
a1+5r=15
r=4
a7=a1+6r=19
28 maj 23:40
matma po nocach: nie, źle
28 maj 23:41
a7: S6=(a1 + a6 )/2 *6=15, podstawiamy pod a6=a1+5r, a pod a1=−5 stąd r=3
a7=a1+6r=−5+18=13
28 maj 23:43
Dziadek Mróz:
| | −5 + a6 | |
S6 = |
| *6 = 3(−5 + a6) = −15 + 3a6 = 15 |
| | 2 | |
−15 + 3a
6 = 15
3a
6 = 15 + 15
3a
6 = 30
a
6 = 10
an = a1 + (n − 1)r
a
6 = −5 + 5r = 10
−5 + 5r = 10
5r = 10 + 5
5r = 15
r = 3
a
7 = a
6 + r = 10+3 = 13
28 maj 23:47
a7: Sn=(a1+an)/2 *n to jest wzór na sumę n wyrazów ciągu arytmetycznego
28 maj 23:47
a7: (a1+a1+5r)/2*6=15
2a1=5r=5
−10=5r=15
r=3
a7=a1+6r=−5+18=13
28 maj 23:50
a7: przepraszam nie umiałam poprawnie zapisać kreski ułamkowej we wzorze na sumę n wyrazów ciągu
arytmetycznego
28 maj 23:53
a7: ale wynik i tok myślenia dobry
28 maj 23:53
ess: Dzięki wszystkim już widzę co zrobiłem źle
28 maj 23:57