prawdo
michas: W dwóch identycznych portfelach znajdują się banknoty.W pierwszym portfelu jest 6 banknotów
100−złotowych i 3 banknoty 50−złotowe, a w drugim są 3 banknoty o nominale 100zł i 7 banknotów
o nominale 50 zł. Z losowo wybranego portfela wyjmujemy z zamkniętym oczami dwa banknoty
Sprawdź, czy prawdopodobieństwo wyjęcia z portfela stu pięćdziesięciu złotych jest większe od
0,5.
28 maj 22:53
Blee:
Jak ktoś wie jak poznać nominał banknotu bez patrzenia to prawdopodobieństwo = 1
| | 1 | | 3*2 | | 7*6 | |
P(A) = 1 − |
| *( |
| + |
| ) = ... |
| | 2 | | 9*8 | | 10*9 | |
28 maj 22:57
michas: a nie beda to 4 przypadki: 2 przy jednym portfelu i 2 przy drugim
28 maj 23:13