dowód
kulka: czy mogę tak udowodnić nierówność?
Chcę tę nierówność potraktować jak każdą inną nierówność (bez używania wz. skróconego
mnożenia):
Udowodnij, że dla każdej liczby rzeczywistej x i każdej liczby rzeczywistej y prawdziwa jest
nierówność
x(x −1)+ y (y− 1) ≥ xy − 1.
f(x)=x2+x(−1−y)+y2+y+1
liczę deltę: 1+y2+2y−4(y2+y+1) = −3y2−2y−3
delta y: 4−4*3*3 <0
Komentarz:współczynnik przy x2 >, delta jest ujemna, więc dla każdego x, y należącego do R
nierówność jest prawdziwa. c.n.u
Czy taki dowód jest ok?
28 maj 21:29
kulka: poprawka : komentarz przy x2 > 0
28 maj 21:31
jc:
x(x−1) + y(y−1) − xy+1 = [(x−1)2 + (y−1)2 + (x−y)2]/2 ≥0
28 maj 21:35
kulka: wiem, że tak się da, ale nie zawsze dostrzegam wz. skróconego mnożenia, więc moje pytanie
brzmi, czy metodą, którą podałam wszystko jest ok?
28 maj 21:37
jc: f(x,1) = x2−2x+1, Δ=0, a piszesz, że Δ<0.
28 maj 21:46
jc:
f(x)=x2−(y+1)x + (y2−y+1)
Δ = −3(y−1)2 ≤ 0
Poza tym Twój rachunek jest w porządku.
28 maj 22:20
kulka: dziękuję
28 maj 22:43