Szereg geometryczny
yung kiki: Mam podany taki szereg:
pierwsze co zrobiłem to wyznaczyłem a i q
a=2
x
q=2
x
wyznaczyłem warunek zbieżności:
−1<2
x<1
2
x<2
0
x∊(−
∞,0)
obliczyłem sumę szeregu geometrycznego
podstawiłem do nierówności
dla uproszczenia t=2
x
(2t
2+t−1)(2−2t)<0
Δ=9
t
2=−1
x<−1 ∨ x>0
i tylko x<−1 pasuje do warunku zbieżności, więc odpowiedzią jest x∊(−
∞,−1)
czy to zadanie jest poprawnie wykonane? mógłby ktoś sprawdzić?
28 maj 21:19
iteRacj@:
dlaczego po podstawieniu zmiennej pomocniczej otrzymujesz
28 maj 21:36
Jack: na pewno dobrze przepisane polecenie?
| | 2x+1 | |
bo prawa strona |
| = 2x wiec moglbys to przerzucic na lewo |
| | 2 | |
i rozpoczac szereg od a = 4
x
ale wez to potem skroc...
w tej nierownosci
t = 2
x , t > 0
u Ciebie zle tam jest, bo
2
x+1 ≠ 2t−1 tylko = t * 2
28 maj 21:38
yung kiki: Od początku, źle przepisałem polecenie w liczniku z prawej strony powinno być 2x+1+1
28 maj 21:38
yung kiki: I w tym przypadku zamiast 2t−1 w liczniku powinno być 2t+1
28 maj 21:49
yung kiki: I teraz to zadanie ma sens, czy nadal coś jest źle?
28 maj 21:49
yung kiki: po poprawny przepisaniu wyszlo mi x∊(−1,0)
29 maj 10:41