Nati: Pomóżcie

Narysuj wykres funkcji y=4/x Przekształć go w Sox i podaj wzór otrzymanej funkcji?
14 lis 13:44
14 lis 14:10
Nati: oki dzieki
14 lis 14:56
Zuzia15: Oblicz ile w przybliżeniu kosztuje 1dm kwadratowy pizzy
średnica pizzy cena
30cm..... 16zł.
40cm...... 20zł.
60cm...... 27zł
Bardzo prosze was o pomoc
2 gru 14:52
Zuzia15: BARDZO WAS PROSZE O POMOC... NIE ROZUMIEM TEGO A JUTRO MAMY SPRAWDZIAN
2 gru 14:56
karloz: Zuzia - policz sobie pola poszczególnych pizz. Dostaniesz pole powierzchni w cm
2
teraz skoro 1cm = 0,1dm to 1 cm
2 = 0,01 dm
2 czyli otrzymane wyniki dzielisz przez 0,01
co da ci cenę za całą pizzę. dzielisz teraz cenę przez ilość dm i otrzymujesz wynik

przykład
30cm kosztuje 16zł
średnica = 30
promień = 15
pole powierzchni π*r
2 ≈ 3,14*15
2 = 706,5 cm
2
dzielimy przez 0,01 co daje nam ≈7,06 dm
2
tak więc za 7,06 dm
2 pizzy zapłacisz 30zł
teraz 30 zł dzielimy przez 7,06 i w efekcie otrzymujemy cenę za 1dm
2 pizzy, która tutaj
wynosi ≈ 4zł 25gr
dasz radę z resztą?
2 gru 15:39
karloz: coco - y = 4/x to dla x = 4 y=1... dobrze myślę? czy coś źle przeczytałem...
2 gru 15:40