matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calki
kleofas:
Calki rozwiaze mi to ktos? mam problem. Z gory dziekuje
3dx
a) ∫x3
−x
b) ∫
√
x
−1
28 maj 21:17
Jack:
a) ∫ x*3
−x
dx − przez czesci u = x v'=3
−x
3
−x
u' = 1 v=−
ln3
3
−x
3
−x
∫ x*3
−x
dx = x * (−
) − ∫ (−
) = ...
ln3
ln3
28 maj 21:31
kleofas:
no i wlasnie co dalej? Bo glownie chodzi mi o wynik
Dobrze zaczalem, dzieki bardzo
28 maj 21:48