równanie różniczkowe
Dickens: Mam problem z równaniem
y'' − 2y' + 5y = excos2x
całke ogólna wychodzi mi y0 = C1sin4x + C2cos4x
całke szczególną przewiduje postaci ys = ex(Acos2x + Bsin2x)
po wyliczeniu ys', ys'' i wstawieniu do równania wszystkie współczynniki się redukują i
wychodzi mi
ex*0 = excos2x
Metodą uzmienniania stałych wychodzą nieciekawe całki więc proszę o pomoc
28 maj 21:09
Adamm:
x2−2x+5=0
(x−1)2=(2i)2
x=1±2i
zła całka ogólna
28 maj 21:17
Adamm:
y0=ex(C1sin(2x)+C2cos(2x))
ys=xex(Asin(2x)+Bcos(2x))
28 maj 21:18
jc:
k2−2k+5=(k−1)2+4
Bazę rozwiązań równania jednorodnego tworzą funkcje: ex cos 2x, ex sin 2x.
Podstaw y=x ex cos 2x.
28 maj 21:20
Dickens: ale ze mnie gapa, szybko wyciągnałem pierwiastek z Δ jako +− 4i i poleciałem bez myślenia,
dziekuje

mam jeszcze jeden przykład, który mi nie wychodził
y'' + y = 2xsinx
pierwiastki równania charakterystycznego r = +− i
całka ogólna y
0 = C
1sinx + C
2cosx
funkcja z prawej strony to f(x) = 2xsinx
zatem przewiduje całke szczególna jako y
s = [(Ax+b)sinx +Dcosx]x
i też mi nie wychodzi, coś jest tu źle?
28 maj 21:26
jc: Raczej tak, jak pisze Addam. Otrzymasz
y=(1/4)ex sin 2x
28 maj 21:26
Adamm:
spróbuj tak
ys=[(Ax+B)sinx+(Cx+D)cosx]x
28 maj 21:32
Dickens: Dzieki, w koncu poszło, czyli jak nie wychodzi to zwiększyć stopien wielomianu w przewidywanej
całce?
29 maj 08:37