Pytający:
(−1)
k // wynika z włączania i wyłączania
2.
| | | (2n−k)! | |
∑k=0n((−1)k |
| ) |
| | (2!)n−k | |
| |
// wybieramy k par jednakowych liter, które na pewno stoją obok siebie (dlatego |
| |
traktujemy te pary jako 1 element, nie 2)
| (2n−k)! | |
| // mamy zatem (2n−k) "elementów" i (n−k) niewybranych par ma |
| (2!)n−k | |
powtarzające się elementy
Możesz rozpisać tę sumę dla kilku początkowych n, może bardziej rozjaśni.
3.
| | | |
∑k=05((−1)k* | *(9−k)*(10−k)n−1) |
| | |
Przykładowo dla n=10:
| | | |
∑k=05((−1)k* | *(9−k)*(10−k)10−1)= |
| | |
9*10
9 // wszystkich liczb dziesięciocyfrowych
−
| | | |
( | * // wybór liczby nieparzystej, która ma nie występować w liczbie |
| | |
*8*9
9) // liczb dziesięciocyfrowych bez wybranej liczby nieparzystej
+
| | | |
( | * // wybór 2 liczb nieparzystych, które mają nie występować w liczbie |
| | |
*7*8
9) // liczb dziesięciocyfrowych bez wybranych 2 liczb nieparzystych
−
| | | |
( | * // wybór 3 liczb nieparzystych, które mają nie występować w liczbie |
| | |
*6*7
9) // liczb dziesięciocyfrowych bez wybranych 3 liczb nieparzystych
+
| | | |
( | * // wybór 4 liczb nieparzystych, które mają nie występować w liczbie |
| | |
*5*6
9) // liczb dziesięciocyfrowych bez wybranych 4 liczb nieparzystych
−
| | | |
( | * // wybór 5 liczb nieparzystych, które mają nie występować w liczbie |
| | |
*5*6
9) // liczb dziesięciocyfrowych bez wybranych 5 liczb nieparzystych