Która z własności nie może być spełniona ?
Karolina: Niech |A| = 12, |B| = 6, |A∩B| = 4, |B∩C| = 2, |A∩C| = 2 i |A∪B∪C| = 16
Która z własności nie może być spełniona ?
1) |C| = 4
2) |A∩B∩C| = 0
3) |C| = 6
4) |A∩B∩C| = 4
5) |C| = 5
Bardzo proszę o pomoc
28 maj 19:18
sushi:
zacznij od rysunku
28 maj 20:43
a7: 1) może być spełniona
gdy np. zbiór A to liczby od 1 do 12
gdy zbór B to liczby od 9 do 14
gdy C to liczby 9,10, 15, 16
3) może być spełniona
gdy np. A={1,2,...., 12}
B={9,10,11,12,13,14}
c={1,2,13,14,15,16}
podobnie może być spełniona (5), gdy np.
5)
C={11,12,13,15,16}
zostało do rozpatrzenia 2) i 4)
zacznijmy od 4)
4) może być spełniona gdy np.
A={1,2,...., 12}
B={9,10,11,12,13,14}
C={9,10,11,12,15, 16}
2) nie może być spełniona gdyż nie może być jednocześnie suma A lub B lub C 16 oraz pusty zbiór
częsci wspólnej gdy są niepuste częśći A i B oraz A i C
29 maj 09:09
a7: ?
29 maj 09:09
Blee:
a7 −−− spojrz na (4) jak czesc wspolna trzech zbiorow moze byc wieksza od czesci wspolnej dwoch
zbiorow? Przeciez |BnC| = 2 < 4 = |AnBnC|
29 maj 09:45
Blee:
Co do (2) Niech:
A ={ 1, ... , 12}
B = { 9, ..., 14}
C ={1,2 , 13,14,15,16}
Brak czesci wspolnej tych trzech zbiorow.
29 maj 09:47
Blee:
Blad w (5) masz, przy takich zbiorach BnC = { 11,12,13}
Gdyby C={1, 12,13, 15,16} to by bylo dobrze
29 maj 09:50
a7: tak, widzę podwójną pomyłkę, czyli 2) może być spełniona, a 4) nie może być spełniona
29 maj 09:51