pod jakim kątem świeci słońce
Magda:
Pod jakim kątem świeci słońce, jeśli:
a) cień bramki (na rysunku odcinek AB) jest dwa razy dłuższy od wysokości bramki (na rysunku
odcinek AC)?
b) cień słupa z koszem do koszykówki (na rysunku odcinek DE) jest 1,15 razy dłuższy od
wysokości tego słupa (na rysunku odcinek DF)?)
28 maj 18:52
Blee:
| 1 | |
a) tg α = |
| −> α = ... |
| 2 | |
| 1 | | 20 | |
b) tg α = |
| = |
| −> α = ... |
| 1.15 | | 23 | |
sprawdź w tablicach trygonometrycznych
28 maj 18:54
dociekliwy:
Raczej latarnia lub lampa,a nie słońce
29 maj 07:41