Ile jest możliwych wyników ?
Joanna : Z urny zawierającej n = 12 ponumerowanych kul losujemy k = 3 kul. Ile jest możliwych wyników
tego
eksperymentu przyjmując dwa sposoby losowania : losowanie "garścią" i losowanie kolejne bez
zwracania ?
1) 220 i 1320
2) 660 i 1320
3) 660 i 1328
4) 220 i 1328
5) 212 i 3960
Pomóżcie proszę.
28 maj 18:21
iteRacj@:
12*11*10=1320 losowanie bez zwracania, kolejność numerów wylosowanych kul ma znaczenie
| |
=220 losowanie bez zwracania, kolejność wylosowanych numerów kul jest bez znaczenia |
| |
= "garścią"
| | | |
warto zauważyć, że 12*11*10 = | *3! |
| | |
28 maj 18:35