dyskretna
ola: Ile jest relacji zwrotnych na zbiorze n−elementowym A , tj. takich R⊂A2 , że (a,a)∊R
dla każdego a∊A ? Ile jest relacji przeciwzwrotnych na A ?
28 maj 18:17
Pytający:
Jest n2 różnych par (a,b)∊A2.
Aby relacja była zwrotna, wszystkie pary postaci (a,a)∊A2 muszą należeć do tej relacji. Takich
par jest n. Pozostałe pary postaci (a,b)∊A2, gdzie a≠b, do ów relacji zwrotnej należą lub
nie, czyli są 2 możliwości dla każdej takiej pary. Dlatego relacji zwrotnych jest
2n2−n=2n(n−1).
Analogicznie relacji przeciwzwrotnych również jest 2n(n−1).
28 maj 19:17
iteRacj@:
Ile relacji równoważności można określić w zbiorze n−elementowym A?
24 cze 18:07
Pytający:

Tyle, ile jest podziałów (partycji) zbioru n−elementowego, czyli:
∑
k=1n(S
2(n,k))
S
2(n,k) // liczba Stirlinga drugiego rodzaju
Dla każdego takiego podziału składające się nań niepuste podzbiory zbioru n−elementowego można
utożsamić z klasami abstrakcji danej relacji równoważności.
Na rysunku zobrazowanie wszystkich tabelek relacji równoważności dla n=3.
Od lewej do prawej kolejno podziały zbioru {1,2,3}:
{
{1},{2},{3}}
{
{1},
{2,3}}
{
{2},
{1,3}}
{
{3},
{1,2}}
{
{1,2,3}}
24 cze 19:43
iteRacj@:
super, bardzo dziękuję za przejrzyste wytłumaczenie!
24 cze 19:55
Pytający:
W zasadzie jest to dobra odpowiedź jedynie dla n≥1. Przecież relacja pusta na zbiorze pustym
też jest relacją równoważności.
Poprawną odpowiedzią jest n−ta liczba Bella, czyli:
B
n=∑
k=0n(S
2(n,k)).
Teraz mogę powiedzieć "proszę bardzo".
24 cze 22:58
iteRacj@:
dziękuję : )
25 cze 18:31