matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka oznaczona
Aga:
Oblicz całkę oznaczoną: dx ∫
1
0
−−−−−−−−− e
x
+1 Pomoże mi ktoś ją przekształcić? Dzięki
28 maj 16:59
bezendu:
1
e
x
=−
+1
e
x
+1
e
x
+1
e
x
−∫
dx+∫dx
e
x
+1
=−ln|e
x
+1|+x+C Podstawiasz pod granicę całkowania
2
−ln|e+1|+1−(−ln(2))=ln(
)+1
e+1
28 maj 17:33