funkcja różniczkowa
Jaś: Drut o długości "a" podzielono na dwie części. Z pierwszej wykonano szkielet sześcianu a z
drugiej szkielet z prostopadłościanu o podstawie kwadratowej i polu ściany bocznej dwukrotnie
większym niż pole
podstawy. W jakiej proporcji należy podzielić drut aby suma objętości tych brył była
najmniejsza?
28 maj 15:37
Pytający:
a=b+(a−b)
b∊(0,a) // długość części przeznaczonej na sześcian
a−b // długość części przeznaczonej na prostopadłościan
c // długość krawędzi sześcianu
b=12c ⇒ c=b/12 // sześcian ma 12 krawędzi jednakowej długości
V
s=c
3=(b/12)
3 // objętość sześcianu
d // długość krawędzi prostopadłościanu
a−b=8d+4*2d=16d ⇒ d=(a−b)/16 // krawędzie boczne są dwukrotnie dłuższe
V
p=d
2*2d=2d
3=2((a−b)/16)
3 // objętość prostopadłościanu
V(b)=V
s(b)+V
p(b)=(b/12)
3+2((a−b)/16)
3
| | 5b2+54ab−27a2 | |
V'(b)= |
| |
| | 18432 | |
| | 3(−4√6−9)a | | 3(4√6−9)a | |
V'(b)=0 ⇔ b= |
| ∉(0,a) ∨ b= |
| ∊(0,a) i jest to minimum |
| | 5 | | 5 | |
Szukana proporcja:
28 maj 16:19
mela: Rozłóż na czynniki wielomian W(x)=x3− 5x2−25x+125
29 maj 10:24
Jolanta: x2(x−5)−25(x−5) umiesz dalej zrobić ?
19 gru 20:07