statystyka probablistyka poziom istotnosci
Sonix: Pobrano próbę 15 studentów zbadano ich wzrost.
Otrzymano następujące wyniki ( w cm): 165, 180, 180, 175, 177, 195, 170, 182, 187, 173, 178,
190, 188, 175, 182.
Na poziomie istotności 0,05 sprawdzić, czy jest to próba losowa.
28 maj 15:28
Dziadek Mróz:
Sortowanie niemalejąco:
165, 170, 173, 175, 175, 177, 178, 180, 180, 182, 182, 187, 188, 190, 195
Mediana:
Dzielimy na serie a − mniejsze od M, b − większe od M, pomijamy równe M:
165|180 180|175 177|195|170|182 187|173 178|190 188|175|182
a | b b | a a | b | a | b b | a a | b b | a | b
Mamy serii: u = 10
k
1 − ilość symboli a = 7
k
2 − ilość symboli b = 9
| | α | |
k1 szukamy w tablicy rozkładu serii dla |
| i liczb n1 oraz n2: 4 |
| | 2 | |
| | α | |
k2 szukamy w tablicy rozkładu serii dla 1− |
| i liczb n1 oraz n2: 13 |
| | 2 | |
K ∊ (−
∞, k
1) ∪ (k
2, +
∞)
K ∊ (−
∞, 4) ∪ (13, +
∞)
u ∊ K, więc próba nie ma charakteru losowego
Za:
−
https://www.google.com/search?q=Na+poziomie+istotno%C5%9Bci+0%2C05+sprawdzi%C4%87%2C+czy+jest+to+pr%C3%B3ba+losowa&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b
−
http://statystyka.rezolwenta.eu.org/Materialy/Testy-los.pdf
28 maj 23:09
Dziadek Mróz:
Dodam, że pierwszy raz się stykam ze statystyką na poziomie studiów, podstawiłem do wzorów i
twierdzeń, jestem po
28 maj 23:12
Mariusz:
Co do sortowania to w przykładach Borland Pascala można znaleźć
dość popularne sortowanie choć nie zawsze sortuje szybko
29 maj 00:58
Dziadek Mróz:
Mariusz, Ty szukasz na forum tylko po haśle "sortowanie"?
29 maj 01:48