matematykaszkolna.pl
Przsunięcie wykresu w poziomie oraz symetria względem OY Martyna: Nie rozumiem czegoś. Chcę narysować wykres funkcji f(−x−4). Program do rysowania wykresów (najwyraźniej) napierw przesuwa wykres o cztery jednostki w prawo, a potem dopiero odbija symetrycznie względem pionowej osi. Dlaczego? Przecież minus jest bliżej iksa niż −4.
28 maj 12:24
Jerzy: A skąd wiesz,że tak rysuje ?
28 maj 12:33
Martyna: https://www.matemaks.pl/program-do-rysowania-wykresow-funkcji.html Wpisałam przykładową funkcję, ja wzięłam akurat sqrt(x) czyli pierwiastek. Potem kazałam mu narysować sqrt(−x−4) i narysował, i wykres wylądował wtedy w drugiej ćwiartce układu współrzędnych. Mam print screen... nie wiem jak to tu wstawić...
28 maj 12:37
Martyna: Chodzi o ten ostatni, różowy wykres: https://www.fotosik.pl/zdjecie/689376a275672d0b
28 maj 12:41
Jerzy: I wszystko jest w porzadku. 1) y = x 2) y = −x ( odbicie wzgledem osi OY ) 3) y = −x − 4 = −(x+4) ( przesunięcie o 4 w lewo ) Sprawdź sobie dziedzinę funkcji: y = −x − 4
28 maj 12:44
Jerzy: To samo uzyskasz w sekwencji: 1) y = x 2) y = x + 4 ( przesunięcie o 4 w lewo ) 3) y = −(x+4) = −x − 4 ( odbicie wzgledem prostej: x = − 4 )
28 maj 12:54
Martyna: Tak, rozumiem, że ten minus z przodu nie jest tylko do x, ale do całości. Więc tak naprawdę przesuwam wykres nie w prawo tylko w lewo. Tylko mam w tej sytuacji taką wątpliwość. Jeśli przedstawiam wzór tak jak napisałeś to w punkcie trzecim, to wtedy czwórka staje się bliższa iksowi niż minus. Bo czwórka jest w nawiasie. Więc wynika z tego, że punkt drugi był w pewnym sensie bezprawny, bo wykonał w pierwszej kolejności to co należało wykonać w drugiej kolejności. Bez względu na to, czy patrzę na wzór w tej pierwotnej postaci czy z minusem wyciągniętym przed nawias, odnoszę wrażenie, że wykres powinien wyglądać inaczej...
28 maj 12:58
Jerzy: Popatrz na wpis 12:54 , sekwencja jest nieco inna, ale wykres ten sam. Ważne,że w trzecim ruchu robimy odbicie symetryczne wzgledem prostej x = − 4 , a nie osi OY.
28 maj 13:02
Martyna: Tego odbicia względem prostej innej niż OY to nie znam. Okej. Dziękuję serdecznie za pomoc emotka Po prostu muszę pamiętać, żeby najpierw załatwić symetrię, a potem jeszcze wyciągnąć sobie w myśli minus przed nawias. Dziękuję!
28 maj 13:07