Ta delts sie wkradla
Pilne blagam: Korszystajac z def poch oblicz fx pierwiastek 2x+1 x>−Δ1\2
28 maj 11:13
Blee:
kompletnie niezrozumiały zapis
28 maj 11:32
Pilne blagam: Oblicz z def pochodnej fx= pierwiastek 2x+1. X wieksze od −1/2
28 maj 11:34
Blee:
| | 1 | |
f(x) = √2x+1  x > − |
| |
| | 2 | |
28 maj 11:36
Pilne blagam: Tak dokladnie
28 maj 11:38
Blee:
| | f(x+h) − f(x) | | √2x+1 + 2h − √2x+1 | |
limh−>0 |
| = lim |
| = |
| | h | | h | |
| | (√2x+1 + 2h − √2x+1)*(√2x+1 + 2h + √2x+1) | |
= lim |
| = |
| | h*(√2x+1 + 2h + √2x+1) | |
| | 2x+1+2h − 2x − 1 | |
= lim |
| = |
| | h*(√2x+1 + 2h + √2x+1) | |
| | 2h | | 2 | |
= lim |
| = lim |
| = |
| | h*(√2x+1 + h + √2x+1) | | √2x+1 + h + √2x+1 | |
skąd ta
2 zapytasz ... otóż:
f(x+h) =
√2(x+h) + 1 =
√2x + 1 + 2h <−−− stąd
28 maj 11:41
Blee:
w 4 linijce w mianowniku pod pierwiastkiem powinno być 2h a nie tylko h
28 maj 11:43
Pilne blagam: Dziekuje bardzo
28 maj 11:50