hmm
michas: Rozpatrujemy wszystkie trapezy równoramienne, w których długość krótszej podstawy i długości
ramion są równe 5 . Oblicz długość dłuższej podstawy tego z rozpatrywanych trapezów, który ma
największe pole.Oblicz to pole.
Mozna za pomocą samej a obliczyc

bo np dajmy na to ze nie wpadne na taki pomysl zeby
obliczyc ten odcineczek a−5/2 rozumiecie

?
28 maj 10:58
Mila:

Można, ale to chyba będzie trudniej dla Ciebie.
CG||AD
γ=180−2α
sinγ=sin(180−2α)=sin2α
P=P
trapezu=P
AGCD+P
ΔGCB
| | 1 | |
P(α)=52*sinα+ |
| *5*5*sinγ |
| | 2 | |
| | 1 | |
P(α)=25*(sinα+ |
| sin(2α) ) |
| | 2 | |
P'(α)=25*(cosα+cos(2α))
P'(α)=0⇔cosα+cos2α=0 i α− kąt ostry
2cos
2α+cosα−1=0
cosα=t, t∊(0,1)
2t
2+t−1=0
| | 1 | |
cosα= |
| ⇔α=60o i funkcja P(α) ma maksimum lokalne dla α=60o |
| | 2 | |
(zbadaj znak pochodnej)
| | √3 | |
P=25*(sin60+0.5 sin 120o)=25*3* |
| ⇔ |
| | 4 | |
===========
Może
Eta poda jeszcze inne rozwiązanie.
28 maj 18:17
Eta:

2 sposób: ( bez trygonometrii)
a=2x+5
| | a+5 | |
z tw. Pitagorasa : h=√25−x2 , x ∊(0,5) , P= |
| *h |
| | 2 | |
P(x)= (x+5)*
√25−x2
| | (x+5)*x | |
P'(x)= √25−x2− |
| |
| | √25−x2 | |
P
'(x)=0 ⇒ ....... 2x
2+5x−25=0 ⇒ x=2,5
....... zbadaj znak pochodnej
dla x=2,5 to
a=10 i h=
√75/4 ⇒ h=2,5
√3
P=................
============
28 maj 22:05