Która wartość jest nie prawdziwa ?
Konrad: |A|= 12,|B|= 8,|A∩B|= 4,|B∩C|= 2,|A∩C|= 2,|A∪B∪C|= 18
Która wartość jest nieprawdziwa ?
|C|=4
|C|=2
|C|=5
|A∩B∩C|= 2
|A∩B∩C|= 1
28 maj 08:48
ite: nieprawdziwe są równości
|C|=2
|C|=5
|A∩B∩C|= 1
28 maj 13:25
Adamm:
A={1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, ..., 12} − konstruuje zbiór A z 12 wyrazami
B={1, 2, 3, 4, 13, 14, 15, 16} − cztery wspólne z A, reszta inna
C={17, 18}∪X − bo musi ich być 18
|X∩B|=2, |X∩A|=2
więc X ma co najmniej dwa elementy
stąd już wniosek że |X|≥2
X={1, 2}, X={1, 13, 5}, X={5, 6, 13, 14} − przypadki
wniosek − jednak może być |C|=5, i |A∩B∩C|=1
28 maj 14:01
ite: mój błąd,
tak jak piszesz,wariant z pięcioelementowym zbiorem C i jednoelementową częścią wspólną jest
możliwy
28 maj 15:10
Konrad: Czyli |C|=2 jest nieprawidłowa ? jest tylko jedna możliwość dobrej odpowiedz(a właściwie
wskazanie nie prawdziwej) (tak wynika z zadania)
28 maj 15:52
ite: tak, nieprawidłowa
przy dwóch elementach w zbiorze C nie da się spełnić pozostałych warunków
28 maj 16:11