uzasadnienie
pabloo: Wyznacz te wartości parametru k dla których równanie x3−9x=k w przedziale <0;3> ma dwa
rozwiązania.
28 maj 08:32
Jerzy:
1) Δ > 0
2) 0 < xw < 3
3) f(0) ≥ 0
4) f(3) ≥ 0
28 maj 08:37
PW:

Funkcja f(x)=x
3−9x ma trzy miejsca zerowe: −3, 0, 3 (niebieski wykres) Równanie f(x)=k ma dwa
rozwiązania na <0, 3>, jeżeli k∊(f
min, 0>.
Przykładowe dwie czerwone proste o równaniach y=−5 oraz y=f
min pokazują jedną z "dobrych k"
oraz ograniczenie z dołu zbioru "dobrych k". Wystarczy znaleźć minimum lokalne funkcji k i
odpowiedź gotowa.
28 maj 09:30
PW: Korekta: W ostatnim zdaniu powinno być " minimum lokalne funkcji f ".
28 maj 09:33