styczna
matma po nocach: Dana jest funkcja f(x) = x
3 + 3x
2 +3,5x +7. Znajdż równania stycznych do funkcji f, które
| | 1 | |
przecinają się z prostą y= |
| x+5 pod kątem 45 stopni. |
| | 3 | |
| | a1+a2 | |
tgα=| |
| | tg45=1 |
| | 1+a1a2 | |
(...)
a
1=2 v a
2=−
12
a=f'(x
0)
3x
02+6x
0+3,5=2 v 3x
02+6x
0+3,5=−
12 => sprzeczność
| | −2−√2 | | −2+√2 | |
x0= |
| v x0= |
| |
| | 2 | | 2 | |
y=2x+b
28 maj 05:55
matma po nocach: b=f(x0)−ax0 tak? Paskudne wyjdą obliczenia, ale tak należy zakończyć?
28 maj 06:46
matma po nocach: Tak
28 maj 07:23