x
bee: Znajdź wszystkie piątki liczb postaci p, p+6, p+12, p+18 ,p+24, z których każda jest pierwsza.
27 maj 21:54
CM: p=5
27 maj 22:08
Mila:
Jedynym 5− wyrazowym ciągiem arytmetycznym liczb pierwszych o różnicy 6 jest
ciąg (5,11,17,23,29)
27 maj 22:51
Blee:
należy zauważyć, że dla dowolnego p nieparzystego (a tylko takie wchodzą w grę) dokładnie jedna
z tych pięciu liczb będzie podzielna przez 5. Związku z tym jedynymi możliwościami są p=3 i
p=5 przy czym p=3 nie spełnia
dlaczego minimum jedna z nich będzie podzielna przez 5?
bo:
niech p (mod 5) = k (gdzie k=0,1,2,3,4)
wtedy:
(p+6) (mod 5) = k+1 (mod 5)
(p+12) (mod 5) = k+2 (mod 5)
(p+18) (mod 5) = k+3 (mod 5)
(p+24) (mod 5) = k+4 (mod 5)
i teraz jak łatwo zauważyć, dla dowolnego 'k' któraś z tych liczb będzie podzielna przez 5
27 maj 23:15