matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz A1 q an i S4 w ciagu geomrtrycznym
wixa2666:
wyznacz A1 q an i S4 w ciagu geomrtrycznym w którym a3=18 i a6=486
27 maj 21:46
Eta:
a
6
a
3
q
3
=
⇒ q
3
=27 ⇒ q=3 to a
1
=
⇒ a
1
=2
a
3
q
2
a
n
=2*3
n−1
ciąg : 2,6,18,54 S
4
=2+6+18+54 = 80
27 maj 22:33
Mila:
a
3
=18=a
1
*q
2
a
6
=486=a
1
*q
5
q
2
18
=
q
5
486
1
1
=
q
3
27
q=3 a
1
*3
2
=18 a
1
=2
1−3
4
81−1
s
4
=2*
=2*
=80
1−3
2
S
4
=80 a
n
=2*3
n−1
27 maj 22:34
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick