Trzy zadanka z kombinatoryki
yung kiki: 1. Ile jest liczb sześciocyfrowych, w których zapisie nie występuje zero i są co najmniej
cztery cyfry nieparzyste?
2. Ile jest liczb siedmiocyfrowych, w których zapisie nie występuje zero, a suma cyfr jest
parzysta?
3. W zapisie pewnej liczby występują wszystkie cyfry oprócz zera, przy czym cyfra n występuje
dokładnie n razy, gdzie n∊{1,2,...,9}. Z ilu cyfr składa się ta liczba? Ile jest takich liczb?
27 maj 20:37
iteRacj@:
1. Ile jest liczb sześciocyfrowych, w których zapisie nie występuje zero i są co najmniej
cztery cyfry nieparzyste?
mamy trzy możliwości
−cztery cyfry nieparzyste w zapisie:
−pięć cyfr nieparzystych:
−sześć cyfr nieparzystych:
w sumie ilość cyfr
27 maj 20:49
iteRacj@: * w sumie ilość takich liczb
27 maj 20:50
iteRacj@:
2. Ile jest liczb siedmiocyfrowych, w których zapisie nie występuje zero a suma cyfr jest
parzysta?
są cztery możliwości
−siedem cyfr parzystych w zapisie:
−pięć cyfr parzystych i dwie nieparzyste w zapisie:
−trzy cyfry parzyste i cztery nieparzyste w zapisie:
−jedna cyfra parzysta i sześć nieparzystych w zapisie:
w sumie ilość takich liczb wynosi
27 maj 21:36
yung kiki: a 3?
28 maj 15:25
Pytający:
3.
Tyle jest takich liczb.
| (∑k=19(k))! | | (1+2+...+9)! | | 45! | |
| = |
| = |
| |
| ∏k=19(k!) | | 1!*2!*...*9! | | 1!*2!*...*9! | |
Mają po 45 cyfr.
28 maj 15:30
yung kiki: dziękuję
28 maj 15:39
Sławek: Moja stara na wersalce
31 mar 08:46
ADAM P: ESSSA
31 mar 08:47
Stara Sławka: Sławek obiad
31 mar 08:47
Lukasek1337: Tfój stary jest obsrancem
31 mar 08:48