równanie
bartek:
Wykaż że jeżeli równanie x4+mx2+n=0
ma cztery różne rozwiązania tworzące ciąg arytmetyczny
to 100n=9m2
27 maj 20:28
Blee:
Skoro to maja byc ROZNE miejsca zerowe tworzace ciag arytmetyczny to wiemy ze sa postaci:
a+r
a
−a
−a−r
(Patrz wzory Viete'a)
Posilkujac sie wzorami Viete'a dochodzimy do wskazanej rownosci
27 maj 20:37
Eta:

Prawa strona jest funkcją parzystą
więc rozwiązania są symetryczne względem osi Oy
zatem
(x−k)(x+k)(x−3k)(x+3k)=0 ⇒ (x
2−k
2)(x
2−9k
2)=0 ⇒ x
4−10k
2+9k
4=0
m= −10k
2 i n=9k
4
m
2=100k
4
i otrzymujesz tezę : 100n=9m
2
===========
27 maj 20:46