y= -2 1/3 x= -4 1/3
Sandzia: Sprawdz czy punkt C lezy na prostej AB. A= (1,−2) B= (−2,5) C= (4,−3).
27 maj 18:44
Eta:
27 maj 19:16
PW:
AB
→=[−2−1, 5−(−2)]=[−3, 7]
AC
→=[4−1, −3−(−2)]=[3, −1]
Jeżeli punkty leżą na jednej prostej, to istnieje t∊R, dla której
AC
→=t
.AB
→
[3, −1]=t
.[−3, 7]
Ten układ równań nie ma rozwiązania, a więc punkty A, B, C nie leżą na jednej prostej.
27 maj 19:20
PW: No to mamy ilustrację i wyliczenia wspólnymi siłami
27 maj 19:21
Eta:
2 sposób
wyznaczamy współczynniki kierunkowe prostych
| | 5+2 | | 7 | | −3+2 | | 1 | |
aAB= |
| = − |
| i aAC= |
| =− |
| |
| | −2−1 | | 3 | | 4−1 | | 3 | |
a
AB≠a
AC
wniosek : punkt C nie należy do prostej AB
Co widać też na załączonym "obrazku"
27 maj 19:49
Eta:

........ dla przemiłego
PW
27 maj 19:50