matma
KLAUDIA: KLAUDIA: Proszę o sprawdzenie:
Pokaż, że jeśli graf jest prosty i stopnień każdego wierzchołka jest większy od n2 , to
graf jest spójny.
ROZWIĄZANIE:
1. Dla n = 2k (parzysta liczba wierzcholkow)
Wybieramy jeden wierzchołek, jest on stopnia minimum k+1 czyli laczy sie z minimum k+1
wierzcholkami
Wybieramy drugi wierzcholek, jakiego moze byc stopnia aby nie laczyl sie z zadnym z
wierzcholkow laczacych sie z pierwszym wierzcholkiem (oraz z nim samym)? Stopnia: 2k − (k+1) −
1 − 1 = k−3 < k+1
Sprzecznosc.
2. Dla n = 2k+1
Wybieramy wierzchołek stopnia k+2
Wybieramy drugi wierzcholek stopnia (2k+1)−(k+2)−1−1=k+1<k+2
Sprzeczność
27 maj 18:34
Blee:
Haha ... przepisalas dokladnie to co Ci napisalem pare dni temu
27 maj 19:52
Blee:
Tyle ze blednie zrobiłaś przypadek nieparzystej liczby wierzcholkow ... tam takze k+1 to jest
| | 2k+1 | |
minimalny stopien wierzcholka (bo |
| = k + 0.5 < k+1) |
| | 2 | |
No i odejmowac takze nie potrafisz
27 maj 19:55
PW: Ale teraz to jest gotowiec na kolokwium
27 maj 19:55
27 maj 19:57