Obliczyć objętości bvrył ograniczonych powierzchniami
Asia: Obliczyć objętości bvrył ograniczonych powierzchniami x2+y2+z2=4, z=1 (z≥1). Czy mógłby mi
ktoś wyjaśnić dlaczego granica dla r we współrzędnych biegunowych wynosi od 0 do √3 a nie od
0 do 1?
27 maj 16:28
grzest:
Równanie x2+y2+z2=4 opisuje sferę o środku w p−cie (0,0,0) i promieniu R=√4=2. Równanie
z=1 to płaszczyzna równoległa do płaszczyzny Oxy, przecinająca oś z w punkcie 1. Płaszczyzna
ta przecinając sferę tworzy okrąg o równaniu x2+y2+12=4, czyli x2+y2=3 (promień okręgu
r=√3). Ten ostatni okrąg wyznacza koło, po którym należy liczyć całkę.
27 maj 18:15