matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz współrzędne wierzchołka D równoległoboku ABCD,
Zielony:
Wyznacz współrzędne wierzchołka D równoległoboku ABCD, jeśli A=(−3,−1), B=(−1,5), C=(3,1)
27 maj 15:41
Janek191:
→ AB = [ − 1 − (−3), 5 − (−1)] = [ 2, 6 ] → D = C + AB = ( 3, 1) + [ 2, 6] = ( 5, 7 )
27 maj 15:49
Janek191:
Pomyłka.
→ → D = C − AB = C + BA = ( 3, 1) = [ − 2, − 6] = ( 1, − 5)
27 maj 15:51